Fotografisanje za sajt

fotografisanjeU 21. veku nezamislivo je obavljati bilo koju vrstu posla bez reklamiranja na internetu , a najefikasnija internet reklama je kvalitetan web sajt.

Šta se podrazumeva pod kvalitetnim web sajtom?

Dobar web sajt je funkcionalan (jednostavan za korišćenje i dostupan), sadržajan i privlačan (ispunjen odgovarajućim informacijama koje će daroviti web dizajneri uobličiti na estetski najbolji način).

Ono što je internet izdvojilo od ostalih medija i dalo mu vodeću ulogu u svetu današnjeg marketinga, jesu njegovi multimedijalni potencijali – sadržaj je na jednoj web prezentaciji moguće predstaviti kroz čitav niz različitih sredstava (tekst, fotografija, video-zapis, ilustracija, animacija, muzika i sl.). Kombinovanjem ovih sredstava prezentuje se delatnost kojom se Vaša firma bavi, odnosno priča se priča o Vama i Vašoj delatnosti – a ta priča mora da bude zanimljiva i dopadljiva potencijalnim klijentima.

Zato je izuzetno važno kakav će biti kvalitet tog sadržaja – kako u estetskom, tako i u funkcionalnom smislu. Nije svejedno: da li će tekstovi koji se nađu na Vašem sajtu biti profesionalno napisani ili će se u njima pojavljivati gramatičke i pravopisne greške; da li će fotografije i video –zapise snimiti profesionalac vrhunskim uređajima ili će to obaviti amater svojim ,,kućnim aparatom’’!

Dakle, ako želite da dobijete kvalitetan, profesionalano izrađen sajt –morate da angažujete stručnjake koji će ga osmisliti i napraviti- kako u celini, tako i u svakom njegovom pojedinačnom segmentu! Svaki element sajta mora biti kvalitetno urađen i dobro uklopljen u celinu!

Fotografije za sajt

Kvalitetna fotografija je izuzetno važan element sadržaja sajta.,,Slika govori više od hiljadu reči’’ je izreka koja najbolje pokazuje nadmoć vizuelnog u odnosu na tekstualno. Podrazumeva se da svaki web sajt mora da ima svoj tekstualni deo, ali će slika – odnosno fotografija i ostala vizuelna sredstva znatno doprineti funkcionalnosti i estetici sadržaja jednog sajta. Zato je od velikog značaja da fotografije za sajt budu vrhunskog kvaliteta, a za to je neophodno angažovati profesionalnog fotografa.

Profesionalna fotografija

Da bi se napravila profesionalna fotografija potrebno je imati znanje, veštinu, talenat i profesionalnu opremu. Dobar fotograf, pre svega, treba da bude nadaren za ovaj posao. On mora da ima osećaj za prostor, atmosferu, detalje, kadriranje, kompoziciju slike…Ukoliko fotografiše portret treba da ,,uhvati’’ pravi trenutak, emociju i karakter osobe, jer će u suprotnom slučaju, ona delovati na fotografiji izveštačeno – neprirodno. I, najzad, on fotografijom treba da ispriča priču koja mora da pruži odgovarajuću poruku – tada će se fotografija prirodno uklopiti, kao jedna kockica mozaika, u ostale segmente sajta.

Osim talenta, fotograf mora da ima i ozbiljnu veštinu i znanje – tehničko i umetničko. Neophodno je da bude vešt – kako u korišćenju profesionalne opreme, tako i u upotrebi modernih tehnika obrade fotografije (Photoshop); ali i da ume da odabere odgovarajuće motive, da napravi atmosferu, odredi pravi ugao za fotografisanje i još mnogo toga – a najznačajnije od svega je da precizno podesi osvetljenje za odgovarajuću fotografiju.

Vrste fotografija za sajt

Postoji mnogo vrsta fotografija koje se mogu upotrebiti za izradu sajta, tj. mnogo različitih objekata koji se mogu fotografisati – to su portreti, grupe ljudi, prostor (enterijer i eksterijer), proizvodi …

Koje će se vrste naći na Vašem sajtu, zavisiće od vrste delatnosti kojom se bavite. Primera radi, ukoliko ste vlasnik hotela, logično je da se u foto-galeriji na Vašem sajtu nađu: fotografije eksterijera (objekat, bašta ,otvoreni bazen, parking i sl.), zatim fotografije enterijera (recepcija, restoran, bar, zatvoreni bazen, sobe i sl.) i najzad grupne fotografije i portreti, kako ljubaznog osoblja, tako i zadovoljnih klijenata. Svaka od ovih fotografija može se iskoristiti i u druge reklamne svrhe – osim za sajt možete ih upotrebiti i za flajere, postere, bilborde i slično.

Danas je, u masi sličnih proizvoda, usluga i reklama, teško nametnuti se na trzištu. U ovoj trci mogu opstati samo oni koji imaju vrhunski marketing. Kako je fotografija jedno od vrlo efikasnih sredstava reklamiranja – potrudite se da za svoju internet prezentaciju obezbedite profesionalne i kvalitetne fotografije. Ako to još niste uradili, obratite se i nama.

Mi smo profesionalna internet agencija (Izrada Sajta & SEO Optimizacija) sa ozbiljnim iskustvom u svom poslu! Naš stručni tim (tekstopisaca, fotografa, stručnjaka za marketing, dizajnera i programera) obavlja sve bitne usluge na internetu (ponudu naših usluga i cene možete pogledati na ovom sajtu).

Ako nam ukažete svoje poverenje, nećemo Vas izneveriti!