Hosting

hosting-webInformaciono – komunikacione tehnologije napreduju takvom brzinom da se veliki broj stručnih izraza, poreklom iz engleskog, odomaćio u mnogim drugim jezicima, pa i u srpskom. Takav je slučaj i sa hostingom.

Šta je hosting?

Hosting je engleski glagol koji u bukvalnom prevodu znači biti domaćin, ugostiti. U informatičkom rečniku hosting podrazumeva pronalaženje prostora za Vaš sajt i smeštaj svih podataka kako bi oni bili dostupni Vama i onima koji pristupaju Vašem sajtu. Za hosting je neophodan umreženi server (dobar domaćin) koji će opsluživati Vaš sajt. Firme koje se bave hostingom (obezbeđuju ga) zovu se hosting provajderi. Svaka od njih nudi svoje hosting pakete jer se radi o čitavom nizu usluga. Od toga šta se nalazi u paketu, zavisi i cena koju plaćate.

Šta sadrži hosting paket?

Na internetu ćete naći različite podele u zavisnosti od sadržaja. Neke firme (provajderi) nude:

 • krojenje rešenja po Vašim potrebama (Custom hosting);
 • deljenje hostinga (Shared hosting);
 • samostalno upravljanje resursima (Dedicated).

Druge nude privatne pakete koji su jeftiniji, preko biznis do biznis plus paketa, koji su najskuplji. Ali, dobar hosting ne mora da bude skup, a usluge koje najčešće uključuje su sledeće:

 1. prostor na serveru za smeštanje sadržaja koji možete iskoristiti kako želite – hosting paketi se najčešće koriste za web sajtove, ali se mogu čuvati i folderi, slike, igrice, imejl adrese, baze podataka…
 2. mesečni protok (prenos podataka) – 100 GB je dovoljno za 30000 posetilaca i preko 100000 pregledanih stranica, što su potrebe prosečnog komercijalnog sajta;
 3. više od jednog domena;
 4. mogućnost kreiranja više imejl adresa na domenu;
 5. bazu podataka – informacije se smeštaju u posebne tabele radi lakšeg i bržeg prikaza;
 6. kontrolni panel – pruža potpunu kontrolu nad Vašim hosting nalogom i samostalnu administraciju;
 7. statistiku posećenosti;
 8. bekap sisteme u kojima se kreiraju i čuvaju kopije podataka – od posebnog su značaja pri padu sistema i oporavku sajtova.

I to, naravno, nije sve, ovde smo nabrojali usluge koje će prosečnom korisniku interneta biti razumljive i potrebne.

U firmama koje se bave web dizajnom rade stručnjaci za ovu oblast i oni će odgovoriti na sva Vaša pitanja. A onda će oni Vas pitati o Vašim potrebama i željama. U toj interakciji između web stručnjaka i korisnika web usluga, doći ćete do najboljeg rešenja.

Zato nas kontaktirajte što pre – naši stručnjaci će se pobrinuti za Vaš hosting paket i budite sigurni da ćete dobiti kvalitet.

Mi smo profesionalna internet agencija (Izrada Sajta & SEO Optimizacija) koja vrlo povoljno obavlja sve usluge na internetu (ponudu naših usluga i cene možete pogledati na ovom sajtu).

Ako nam ukažete svoje poverenje, nećemo Vas izneveriti!