Izrada sajta za škole

izrada web sajta za škole u srbiji

Danas je nezamislivo obavljati bilo koju vrstu posla bez efikasne reklame. Kako je internet najmoćniji oblik komunikacije savremenog doba i najbolji način predstavljanja -neophodno je da svaka firma, ustanova ili organizacija ima svoju internet prezentaciju (web sajt). Škole, kao institucije koje obavljaju jednu od najznačajnijh delatnosti u svakom društvu, moraju, i u tom smislu, da se prilagode zahtevima novih vremena.

Zbog čega je školama danas neophodan sajt?

– Po najnovijim zakonskim odredbama svaka državna škola u Srbiji je u obavezi da ima sajt.

– Objavljivanje informacija putem sajta je jedan od najjednostavnijih načina obaveštavanja učenika i roditelja o bitnim događajima i aktivnostima. Primera radi, roditelj preko sajta može vrlo jednostavno da sazna sve o godišnjem kalendaru rada škole, ekskurzijama, roditeljskim sastancima i slično. Ukoliko škola ima elektronski dnevnik, on može da ima i svakodnevni uvid u napredovanje svog deteta, a da pritom ne mora često da posećuje školu.

– Nove okolnosti u društvu dovele su srpsko školstvo u prilično nezavidan položaj. Škola, kao uostalom i sve druge državne institucije u Srbiji, više nije mesto gde, kad se jednom zaposlite, radite ‚‚srećno“ do penzije.

Pad nataliteta i ekonomska kriza prouzrokovale su gašenje radnih mesta i otpuštanje zaposlenih. Samo za sledeću školsku 2015/16. godinu najavljeno je ukidanje 4000 radnih mesta u prosveti. Zaposleni u ovoj delatnosti već godinama preživljavaju ‚‚ košmar“, a vispreniji i dalekovidi direktori i njihovi saradnici, već desetak godina unazad, pokušavaju da reše ovaj problem tako što na razne načine promovišu svoje škole, pokušavajući da privuku što veći broj učenika. Poseban problem za upis učenika u osnovne škole predstavlja i nepoštovanje teritorijalne pripadnosti dece odredjenoj školi, pa roditelji mogu po svom izboru upisati svoje dete u bilo koju školu u gradu.

Sve ovo dovelo je do toga da se škole danas među sobom ‚‚bore“ za nove đake, a ‚‚pobedu“ ponekad, nažalost, ne odnose one sa najkvalitetnijim kadrom i uslovima za rad, već one koje su se nametnule dobrim marketingom.

Zato je neophodno da svaka škola ima dobar web sajt.

Ukoliko Vaša škola još uvek nema web sajt ili ste nezadovoljni postojećim; ukoliko u svojoj ustanovi nemate stručnjake koji bi mogli da naprave kvalitetnu internet prezentaciju, obratite se profesionalcima – oni će to vrlo lako i povoljno uraditi za Vas.

           Šta se podrazumeva pod dobrim sajtom škole?

– Dobar sajt škole treba da bude,pre svega, sadržajan – da pruža sve bitne informacije o školi (uslovima za rad, stručnom kadru, postignućima učenika i nastavnika, važnim događajima i projektima), ali i da daje aktuelne i korisne informacije ( npr. kalendar rada škole, upis u prvi razred, završni ispit, raspored časova i slično). Vrsta škole (osnovna, srednja, škola stranih jezika) usloviće, naravno, i vrstu informacija koje ćete plasirati na Vašem sajtu (npr. srednje stručne škole imaju potrebu da predstave i svoje obrazovne profile, predmete koji se na različitim smerovima proučavaju i prohodnost za upis na fakultete ). Postoji mnoštvo opcija koje se mogu pojaviti na Vašem sajtu (npr. video i foto galerija učeničkih radova, forumi za diskusije, važna školska dokumenta i drugo).

– Dobar sajt mora da bude i pregledan – da se korisnici (učenici, roditelji i zaposleni) lako na njemu snalaze, ali i dostupan velikom broju posetilaca (optimizacija sajta).

Da bi se ovakav sajt dizajnirao i programirao , potrebno je da ga rade stručnjaci – web dizajneri. Oni će potreban sadržaj oblikovati i dati mu estetski I funkcionalni kvalitet.

Izrada školskog sajta ne mora biti skupa – što je vrlo bitno ako uzmemo u obzir da je srpsko školstvo u nezavidnoj finansijskoj situaciji! Ovakva vrsta sajtova najčešće ne zahteva ozbiljnije programiranje, kao ni neki naročito složen dizajn. Preglednost i dostupnost informacija je ono na čemu se insistira pri njegovoj izradi. Zato je ovu vrstu sajta relativno jednostavno napraviti i ažurirati – što je za Vas izuzetno važno jer biste ažuriranje lako mogli da obavljate sami.Tekstove za školski sajt najčešće pišu učenici i nastavnici što takođe utiče na povoljnu cenu izrade.

Ukoliko Vaša škola još uvek nema web sajt; ukoliko želite da se predstavite javnosti na najbolji mogući način; ukoliko želite da pojednostavite komunikaciju između Vas i Vaših učenika i njihovih roditelja – javite nam se!

Mi smo profesionalna internet agencija koja obavlja sve bitne usluge na internetu. Naš stučni tim napraviće (u saradnji sa Vama) za Vašu školu kvalitetan i funkcionalan sajt brzo i povoljno!

Ako nam ukažete svoje poverenje, nećemo Vas izneveriti!