Održavanje sajtova

odrzavanje-sajtova-jeftinoOdržavanje sajta je proces koji se obavlja nakon njegove izrade i podrazumeva: unos ili izmenu dela sadržaja sajta (nove podatke, tekstove, fotografije i sl.), kreiranje novih stranica i optimizaciju novog sadržaja.

Zašto se sajt mora redovno održavati?

Pretpostavimo da ste napravili savršen sajt – sadržajan, funkcionalan i dobro pozicioniran kod Google pretraživača. Neko vreme ćete od ovakvog sajta imati velike koristi – potencijalni klijenti će Vas lako pronalaziti na internetu, jednostavno će se snalaziti na Vašem sajtu, dobijaće na njemu korisne informacije. Međutim, ukoliko im stalno ne pružate nove sadržaje, oni će se sve ređe vraćati na Vaš sajt , te će njegova pozicija kod Google pretraživača postajati sve niža u rezultatima pretrage. Na kraju će Vaš sajt bukvalno postati nevidljiv, a samim tim i nekoristan!

Da bi jedan web sajt bio u funkciji, nije dovoljno da bude samo kvalitetno izrađen, već mu je neophodno i redovno održavanje (ažuriranje) – tj. osvežavanje novim, aktuelnim sadržajima.

Da li je svakom sajtu neophodno održavanje?

Postoje različite vrste sajtova – kako po svom obimu (broj stranica), tako i po složenosti svoje strukture. Vrstu sajta, kao i potrebu za njegovim održavanjem, usloviće vrsta delatnosti kojom se neko bavi. Prosto rečeno, postoje sajtovi koje je neophodno izuzetno često ažurirati i oni drugi koji se mogu ažurirati povremeno. Ipak, pre ili kasnije, potreba za održavanjem će se pojaviti kod svakog web sajta.

Kako održavati web sajt?

Održavanje sajta je ozbiljan i kreativan posao koji zahteva stručnost i poznavanje situacije u IT svetu. Složenije poslove održavanja sajta neophodno je da rade stručnjaci – web dizajneri.

Ukoliko imate sajt koji ne zahteva često ažuriranje, možete se opredeliti za:

– paušalno plaćanje održavanja sajta – mesečno ili godišnje plaćanje određenog iznosa bez obzira na to koliko će web dizajner u nekom mesecu potrošiti vremena na njegovo ažuriranje;

– plaćanje održavanja web sajta po potrebi – plaćate po broju sati uloženog rada kada bude postojala potreba za ažuriranjem.

Ukoliko je za Vašu delatnost neophodno napraviti sajt koji zahteva često ažuriranje, najbolje je da se on kreira u CMS sistemu .

Šta je to CMS?

CMS (Content Management System) je sistem za upravljanje sadržajem sajta. Pomoću ovog sistema možete sami jednostavno ažurirati svoj sajt bez nekog velikog poznavanja ove oblasti. Dobijete administratorski panel preko kojeg lako menjate sadržaj sajta.

Neki sajtovi su nezamislivi bez CMS-a – to su interaktivni sajtovi sa ‚‚online“ prodavnicama, forumi, vesti i slično.

            Danas su sve češće u upotrebi Open Sourse CMS sistemi koji su besplatni i veoma moćni, a zadovoljavaju potrebe velikog broja budućih vlasnika sajtova. Najpoznatiji među njima su Joomla, WordPress i Drupal.

Prema najnovijim istraživanjima WordPress se nalazi na prvom mestu svih CMS sistema današnjice (primera radi ovaj sistem ažuriranja koriste The New York Times, SNN, NASA i drugi). WordPress je namenjen sajtovima sa velikim brojem stranica, besplatan, jednostavan, praktičan – lako se instalira, a snalaženje na njemu se uči brzo.Verzija ovog sistema postoji i na srpskom jeziku, tako da Vam za njegovo korišćenje nije neophodno poznavanje engleskog jezika.

Ukoliko je Vašoj firmi potreban ovakav sajt, javite nam se!

Mi smo profesionalna internet agencija (Izrada Sajta & SEO Optimizacija) koja vrlo povoljno obavlja sve usluge na internetu. Izrada sajtova u WordPress-u je naša specijalnost. Osim toga mi i obučavamo svoje svoje klijente za rad u ovom programu , a vršimo i ostale usluge održavanja sajtova (ponudu naših usluga i cene možete pogledati na ovom sajtu).