Pravljenje sajta

pravljenje-sajtaPrisustvo na internetu jedan je od najznačajnijih uslova za uspešno poslovanje u 21. veku. Možete da budete najveći majstor svog zanata, da napravite najbolji proizvod i da ga nudite po najpovoljnijim cenama – ali ako niko ne zna za njega, nećete ga prodati. Da biste to postigli, morate da imate dobru reklamu, a najbolja reklama danas je prezentacija na internetu.

Otkad je sveta i veka, otkad postoji trgovina – postoji i reklama, samo se njen oblik kroz istoriju menjao (od hvaljenja robe vikanjem na pijačnim trgovima do oglašavanja u elektronskim medijima). A moć reklame je ogromna, često i presudna – ona može preko noći potpuno preokrenuti Vašu poslovnu budućnost.

Jedan od najzanimljivijih primera moći reklame je ‚‚slučaj“ kabarea ‚‚Mulen ruž“ otvorenog 1889. godine u Parizu. Njegov tadašnji vlasnik je čitave dve godine ulagao napore da od ovog, tada prosečno posećenog mesta, stvori najveću atrakciju pariskog noćnog života. To mu je pošlo za rukom tek kada je širom Pariza osvanuo plakat na kojem je predstavljen ovaj kabare.Taj plakat uradio je za njega Anri de Tuluz-Lotrek, jedan od najvećih slikara 19. veka, ali i jedan od najvećih poznavalaca noćnog života Pariza svog vremena. Zanimljivo je reći i to da ‚‚Mulen ruž“ danas, posle 126 godina postojanja, godišnje poseti oko 600 000 turista, a da je 2013. godine njegova zarada bila oko 65 miliona evra.

Ovaj primer najbolje pokazuje to da nije svejedno kome ćete prepustiti reklamiranje svojih proizvoda. Danas – u veku ‚‚potrošačke kulture“, masovne proizvodnje i masovnog reklamiranja proizvoda – kada kupac ima na raspolaganju ogromnu ponudu robe iste vrste, zaista nije lako doneti ovu odluku.

U svakom slučaju, ako imate kvalitetan proizvod, treba Vam i kvalitetna reklama – dakle treba Vam web sajt – najmoćniji način predstavljanja u medijima.

A šta je to dobar web sajt?

Najjednostavnije rečeno, dobar web sajt je onaj koji na najbolji i najadekvatniji način predstavlja Vašu delatnost (proizvode ili usluge), a pritom je jednostavan za korišćenje i omogućava pristup velikom broju posetilaca (potencijalnih klijenata). A da bi se ovakav sajt napravio neophodno je da ga rade stručnjaci – web dizajneri.

Kako nastaje kvalitetan web sajt?

Da bi se napravio kvalitetan web sajt potrebno je, da se pre svega, stvori tesna saradnja izmedju klijenta naručioca sajta (u ovom slućaju Vas) i stručnjaka koji će ga osmisliti. Vi najbolje poznajete delatnost kojom se bavite i svoje klijente, Vi sebi postavljate poslovne ciljeve – profesionalci su tu da sadržaj (informacije) koji im Vi date uobliče i taj deo bi trebalo u potpunosti prepustiti njima – jer oni su stručnjaci marketinga, dizajna i programiranja.

Oni će, na osnovu materijala koji ste im dostavili, dizajnirati Vaš sajt – što znači da će napraviti odgovarajući izbor tekstova, fotografija, boja, linija (ako je potrebno – animacija, muzike i sl.). Zatim će sve to vizuelno uobličiti tako ima estetski i funkcinalni kvalitet.

Dobro dizajniran sajt jeste na oko privlačan potencijalnom posetiocu, ali važnije od toga je da on bude sadržajan, pregledan i posećen – dakle da pruža najbitnije informacije o Vama i Vašem poslovanju, da se korisnici na njemu lako snalaze (stvaranje preglednog menija sa dobrom navigacijom) i da bude dostupan velikom broju posetilaca (optimizacija sajta).

U skladu sa Vašim potrebama odredjuje se vrsta i veličina sajta. Izbor veličine sajta zavisiće od količine informacija, a vrsta od posla kojim se bavite.

Sada kad znate šta je to dobar web sajt i kako se odvija proces njegovog kreiranja, ostaje Vam još da odaberete ‚‚svog Tuluz-Lotreka“ odnosno web dizajn firmu koja će Vas na pravi način predstaviti i tako unaprediti Vaše poslovanje. A izbor, kao što rekosmo nije lak!

Evo još jednog saveta! Da bi se donela bilo koja ispravna odluka, neophodno je dobro se informisati. Jedan od kriterijuma pri izboru web dizajn firme mogao bi da bude i proučavanje njihovih sajtova. Dakle izadjite na odredjeni broj ovih sajtova i proučite kako su ih osmislili za svoje potrebe. Ako Vam se dopadne njihov izgled, ako sa lakoćom možete da razumete tekstove, ako se lako snalazite na sajtu i ako su ih Google i Yahoo izbacili u prvih 10 – možda je to baš ono što tražite. Ako su umeli da naprave dobar sajt za sebe, moći će da naprave i za Vas.