Web dizajn

web-dizajnEngleska reč design znači nacrt. U “Rečniku stranih reči i izraza” Milana Vujaklije stoji da je dizajn “grana primenjene umetnosti koja se bavi likovnom stranom oblikovanja predmeta industrijske proizvodnje”. U porodici različitih vrsta dizajna – industrijski, tekstilini, grafički, arhitektonski – web dizajn je najmlađi. Nastao je devedesetih godina prošlog veka i do sada prošao kroz nekoliko faza.

Razvoj web dizajna

Krajem 20. veka pojavili su se prvi sajtovi. Tada je bilo najvažnije preneti korisnicima određene podatke, pa niko i nije obraćao pažnju na njihov izgled. A i mogućnosti su bile skromne (nedovoljno razvijeni programski jezici, slabi računari, spora konekcija). Niste mogli koristiti više boja ili grafiku.

Međutim, informatika, kao grana ljudske delatnosti, razvija se najbrže od svih, pa je tako i web dizajn, za dvadesetak godina postojanja, doživeo pravu revoluciju. Najpre su tastere sa rečima zamenile prve ikonice, a zatim se pojavio i prvi organizovani meni za lakše pretraživanje. Nekada je postojao samo jedan programski jezik – HTML. Danas imamo nekoliko HTML verzija, JavaScript, CSS, Flash, XML. Njihov razvoj omogućio je korišćenje slikovnih šema i šablona.

Naše vreme je multimedijalna era – audio, video i grafički dodaci – danas se mogu naći na jednom mestu, zahvaljujući web dizajnu. Ne postoje nikakva tehnička ograničenja, a kreativnost dizajnera dolazi do punog izražaja.

Šta je potrebno za dobar web dizajn?

  • poznavanje programskih jezika i funkcionisanje računara;
  • poznavanje vodećih ideja u internet marketingu – važno je istaći da World Wide Web daje smernice za razvoj dizajna;
  • talenat i volja da se uči.

Dakle, neophodni su školovani ljudi za ovu oblast koji će za Vas kreirati funkcionalan i atraktivan sajt. Oni poseduju znanje, alate i iskustvo da urade kompletnu i unikatnu web prezentaciju. U informaciono-komunikacionim tehnologijama stvari se menjaju takvom brzinom da je prvi utisak i poslednji. Dakle, posetilac sajta mora da bude odmah privučen.

Kako izgleda dobar web prostor?

Pre svega, bitna je oblast poslovanja kojom se bavite, jer Vaš sajt će privući određenu grupaciju korisnika (školski i turistički sajt razlikuju se i po obimu i po vrsti sadržaja). Izgled sajta zavisiće i od uzrasta i kulture posetilaca (na primer sajtovi namenjeni tinejdžerima i poslovnim ljudima neće izgledati isto). U skladu sa Vašim potrebama određuje se vrsta i veličina sajta.

Postoje različite mogućnosti – od osnovnih preko standardnih do biznis paketa. Izrada web sajta do 5 strana (6 obrađenih slika i jednom imejl adresom) idealna je za male firme i lične prezentacije. Web dizajn firma će Vam obezbediti i:

  • obavezan kontakt na meniju sajta;
  • hosting (smeštaj Vašeg sajta na server odakle će biti dostupan svima);
  • domen – naziv koji se kuca prilikom pretraživanja (npr. google.com );
  • SEO optimizaciju – prilagođavanje sajta pretraživačima (to će Vam omogućiti bolje pozicioniranje sajta na pretraživačima – Google, Yahoo…).

Naravno, ako su potrebe Vaše firme veće i sadržaj sajta će rasti – do 10 ili 20 stranica, 15 i više obrađenih i postavljenih slika, od 2 do 10 imejl adresa, statistika posećenosti. Ukoliko se opredelite za dinamički sajt, dobićete i obuku za CMS tj. bićete u mogućnosti da sami menjate sadržaj svog sajta. Ako se bavite trgovinom, na sajt će biti postavljeni:

  • katalog (unos do 100 proizvoda o kojima se korisnici mogu informisati)   ili
  • prodavnica (osim opisa, proizvod se može staviti u korpu i kupiti).

Web dizajn podrazumeva i druge dodatke: dodavanje novih strana, blog, postavljanje anketa, kalendar, vremensku prognozu, kursnu listu, vesti, dodatni jezik…

Pored svega što smo naveli, važno je i da Vas upozorimo na jednu opasnost: pretrpani sajtovi odbijaju korisnike. Zapamtite – dobar sajt mora da ima estetsku, ali i upotrebnu vrednost – dakle da bude sadržajan, privlačan, ali i funkcionalan!

Kontaktirajte nas – web dizajn je za naš izazov. Predstavite nam svoje potrebe i cilj postojanja Vašeg web prostora, a mi ćemo za Vas kreirati vizuelno perfektan i praktičan sajt – od dubine do sjajne površine. On će biti jednostavan za korišćenje krajnjim korisnicima, biće kompatibilan sa svim modernim pretraživačima i prilagođen svim rezolucijama – moći će da se otvori i na prenosivim uređajima, poput tablet ili mobilnih telefona. Jednostavno rečeno – dobićete kvalitet.